Érdemes átvizsgáltatni a kazánokat a következő időszakban

facebook megosztás

Az ingyenes kéményseprés lehetőségére hívja fel a lakosság figyelmét a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Térségünkben évente mintegy huszonöt-harminc esetben riasztják a tűzoltókat kéménytűzhöz. A szakemberek a gázkazánok vizsgálatát is javasolják, lehetőleg még az őszi időszak elején.  

Január 1-je óta a kéményseprők csak egyeztetett időpontra mennek ki a magánszemélyekhez. Ellenőrzéskor tisztítást is végeznek, ingyenesen. Fontosnak tartják kihangsúlyozni azt is, hogy ezeket a munkákat csakis hozzáértő emberek hajthatják végre.

– Mi mindig elmondjuk azt, hogy élni kell ezzel az ingyenes kéményseprés lehetőségével, hiszen Zalában jellemzően olyan 25- 30 esetben riasztják a tűzoltókat kéménytűzhöz. A beavatkozó egységek általában olyan kéményekkel találkoznak, ahol erősen lerakódott kátrány vagy korom van és ezek a szennyezett kémények óriási veszélyt jelentenek. Egyrészt magára azokra, akik ott élnek abban a házban, hiszen egészségügyi károsodást, ne adja Isten a szén-monoxid is visszaáramolhat, illetve füst is az adott lakásban – mondta el stábunknak Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A gázkészülékek karbantartása is elmaradhatatlan a költségkímélés és az energiamegtakarítás szempontjából egyaránt, de a családunk és az otthonunk biztonsága a legfontosabb szempont – figyelmeztet Borsos Sebestyén csőhálózatszerelő-mester.

– Nagyon fontos évente felülvizsgáltatni, karbantartatni a készüléket, hiszen a karbantartás feltétele egy hosszú évekig tartó garanciának. A felülvizsgálatokra pedig azért van szükség, mert az éves használat folyamán a készülékek elhasználódnak, a hatásfokát maximalizálni kell, így ezt meg lehet csinálni erre alkalmas műszerekkel. Szerelőhöz akkor folyamodjunk, amikor üzemzavart érzékelünk, a radiátorok esetleg nem úgy melegítenek, akkor mindenképpen hívjunk szakembert - nyilatkozta Borsos Sebestyén csőhálózat- és berendezésszerelő mester.

Azért, hogy a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytűz kockázatát elkerüljük, célszerű még a fűtésszezon előtt tenni otthonunk biztonságáért. 

K.B.V.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.