Odafigyeléssel megelőzhető a mustgáz okozta tragédia

facebook megosztás

Szén-dioxid érzékelők elhelyezését és a megszokott, gyertyás ellenőrzést javasolják a szakértők a mustgázmérgezés elkerülésére. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelmezteti a szüretelőket, hogy bár az elmúlt évtizedben kevés ilyen jellegű tragédia történt megyei szinten, de nem árt az óvatosság a pincékben.

A mustgáz a szőlő levének erjedésekor keletkezik és nem megfelelő körülmények között komoly egészségügyi veszélyt okozhat. A folyamat során 42 liter szén-dioxid jön létre, amely eszméletvesztést eredményezhet. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért azt tanácsolja, hogy csak szellőztetett pincében végezzék az erjesztést, valamint ellenőrizzék a szén-dioxid mennyiségét. Egy évvel ezelőtt Garaboncon történt tragédia a mustgázmérgezés miatt, néhány évvel korábban pedig egy férfi azért halt meg, mert ki akarta menteni a pincében ájultan fekvő ismerősét. A tűzoltók arra figyelmeztetnek, hogy a mustgázzal megtelt pincébe csakis sűrített levegős légzőkészülékkel ajánlott bemenni. Hasonló eseteknél jobb azonnal a 112-es telefonszámot tárcsázni. Kósi Zsolt szóvivő szerint a hagyományos gyertyás módszernél is ügyelni kell a körülményekre.

– Egy gyertyával lehet ellenőrizni azt, hogy van-e elég levegő a mustot tároló helyiségben. Azonban nagyon fontos az is, hogy ezt a gyertyát, amikor lemegyünk egy ilyen pincébe, akkor azt soha ne kézben tartsuk, hanem például térd alatt. Erősítsük rá egy lapátra vagy egy rúdra kössük fel és úgy menjünk le ezekbe a pincékbe. Amennyiben ez a gyertya elalszik, akkor ott abban a pincében életveszélyes állapot alakul ki, azt azonnal el kell hagyni, ugyanis tudvalevő, hogy a mustgáz aránya akkor már a 8-10 százalékos koncentrációt is elérheti az adott pincében. Ekkor már eszméletvesztést okozhat –tanácsolta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

K.T.



(Borítókép: Kanizsa TV - Archív)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.