Főzőverseny, ételkóstolás, kiállítás és színes kulturális kavalkád várta a Szepetnekre látogatókat

facebook megosztás

A „Nemzeti örökségek találkozása” elnevezésű rendezezvényen az érdeklődők a roma, a horvát, a helyi német, és a magyar gasztronómia különlegességeivel ismerkedhettek meg.

Három kiállítást mutattak be a helyi IKSZT-ben. A Geresdlaki Babaház tárlata mellett az ünnepi viseletekről és a nemzetiségek gasztronómiájáról tudhattak meg többet a látogatók. Utóbbi esetében létrehoztak egy évtizedekkel ezelőtti konyhát, a hozzáillő, jellegzetes edényekkel.

– Ha már ételkóstolót rendeztünk, akkor gondoltuk, hogy egy 1950-es, ’60-as évekbeli konyhát varázsoljunk. Van egy „Náni néni háza” néven ismert ház, amit szeretnénk tájházzá átalakítani. Teljes egészében onnan hoztuk fel az ottani konyhabútort, a különböző asztalokkal, székekkel, polcokkal. A berendezéseket pedig a különböző nemzetiségek adták össze. Nem beszélhetünk berendezési tárgyak esetében mondjuk német vagy horvát konyháról, keveredtek a nemzetiségek szokásai – mondta el  Nyáriné Aleksza Magdolna, a szepetneki Értéktár Bizottság elnöke.

A résztvevők kukoricagánicát, hajdinakását és aludttejes prószát is kóstolhattak, de nagy szerephez jutott geresdlaki gőzgombóc is a rendezvényen. A két település között évek óta szoros együttműködés van, így a baranyai faluból most is örömmel érkeztek, hogy népszerűsítsék a gasztronómiájukat, illetve saját fesztiváljukat. Az étel elkészítésével a szakácsok egyben a helyi tradíciókat is követik.

– A mienk egy 800 fős sváb település és nálunk katolikus svábok élnek, akik nagyon betartották, hogy pénteken nem ettek húst. Bableves, babfőzelék és gőzgombóc volt minden pénteki menü. Tizenhét évvel ezelőtt a polgármester úr úgy gondolta, hogy érdemes ezt az utókornak megörökíteni, és idén már a tizenötödik gőzgombóc fesztivál lesz nálunk szeptember végén –  fogalmazott Barna-Mendly Erzsébet.

A program részeként a közönséget a nemzetiségek kulturális műsora is szórakoztatta.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.