Szeptemberig biztosan szünetel a Kanizsa Újság megjelenése, de szó sincs megszűnésről

facebook megosztás

A  Sberbank-csőd miatti önkormányzati lépések a Kanizsa Médiaházat is érintették, így jelenleg nem áll rendelkezésre kellő tőke a nyomatott változat előállításához. A testület döntésének értelmében a cégvezetésnek szeptemberig meg kell vizsgálnia a kiadási költségeket és a lap nyomtatásának lehetőségeit.

Június 17-én jelent meg a Kanizsa Újság eddigi utolsó száma. A közösségi oldalon olyan pletykák terjedtek, hogy az 1989 óta működő lap véglegesen megszűnt. Tar Mihály, a Kanizsa Médiaház ügyvezetője ezt cáfolta.

 – Nem szűnt meg az újság, itt amiről szó van, az az, hogy egy technikai leállásról kellett döntést hozni. Ennek az oka, hogy a Médiaházat is komolyan érintette annak a 10 millió forintnak a tartalékba helyezése, amely a sberbankos válság miatt alakult ki nálunk is. Perpillanat úgy állunk, hogyha az újságot ki kellene adnunk, akkor csak úgy tudnánk megtenni, hogy nem fizetjük ki sem a nyomdát, sem a terjesztőt, sem senkit. Ezt pedig én úgy gondolom, hogy felelős ügyvezetőként én nem tehetem meg –  hangsúlyozta Tar Mihály, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Kanizsa Újság ügye a csütörtöki közgyűlésen is téma volt. Bizzer András, alpolgármester úgy fogalmazott, szerinte a lapnak már csak online kellene megjelennie a nyomtatott formátum helyett. Károlyi Attila szerint viszont az újság Nagykanizsa közlönye, így megléte nélkülözhetetlen. A testület végül úgy döntött, hogy szeptember elejéig szünetel a megjelenés, ezt követően pedig visszatér a nyomtatott változat. 

– Az online-offline média kérdése és a printmédia kérdése már nem olyan hangsúlyos, mint a századfordulón, s az évezredfordulón.  Azt is látni kell, hogy hiába internetezik egyre több ember, a papíralapú olvasásnak és a papíralapú médiafogyasztásnak is ugyanúgy megvan a létjogosultsága, különösen a mi városunkban, ahol sajnos egyre elöregedőbb a társadalom. Sok esetben ez az idősebb korosztály még nem fér hozzá az internethez és még a papírból tájékozódik –  fogalmazott Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A Kanizsa Médiaháznál jelenleg két olyan munkatárs dolgozik, akik kizárólag az újságot szerkesztik. Az ő írásaik a leállás alatt online formában jelennek meg a kanizsaujsag.hu weboldalon. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.