Elfogadta az Ügyrendi, Jogi, Nemzetpolitikai és Közrendi Bizottság a kulturális, valamint a verseny és élsport keret felosztását

facebook megosztás

 A Sberbank-csőd és az energiaárak emelkedése miatt a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb jut mindkét területre: előbbire 10, utóbbira pedig 70 millió forintot szán a város. Ezek az összegek abban az esetben emelkedhetnek, ha Nagykanizsa visszakapja a kereskedelmi banknál rekedt forrását.

Az új sportrendeletben kidolgozott tervek szerint minimum 200 milliót szánna a város minden évben élsportra. Mint azt Gondi Zoltán hangsúlyozta, ezt idén két lépésben is csökkenteni kellett, így végül 70 millió forintot osztottak el 41 pályázó között. A legnagyobb összeget az FC Nagykanizsa utánpótlása és a Tungsram SE Nagykanizsa kapta, 15-15 millió forintot. Érdekesség, hogy az osztályváltásra készülő kézisek igénye volt a legnagyobb, 100 millió forint.

– A 200-ból a 100-at terveztünk felosztásra. Majd újabb tárgyalások azt tették szükségessé, hogy a 100 millióból 30 millió forint került tartalékalapba. Így maradt 70 millió forint, amely most felosztásra kerül az egyesületek között. S remélhetőleg mindenki ahhoz az összeghez, ami meg lett ítélve, egy hónapon belül hozzá fog jutni – fogalmazott Gondi Zoltán, sporttal kapcsolatos tanácsnok.

A legutóbbi közgyűlésen Dénes Sándor adott hangot a kulturális támogatás problémáinak. Az egykori polgármester emlékeztetett: a BLG alapítványa a Helikon finanszírozására kért több mint 2 és fél millió forintot, de 100 ezret kapott.  

– Ez közel 2 millió forint volt. A fenntartó, a Nagykanizsai Tankerületi Központ 500 ezer forinttal támogatta ezt az ügyet. A többit, másfél milliót pedig az alapítvány fizette ki. S pályáztunk, mert minden alkalommal, amikor Helikonon vehettünk részt, akkor megkerestük a város polgármesterét. Pályáztunk a kulturális keretre. S mindig támogatást kaptunk, most is kaptunk, s tudom, hogy minden fillér nagyon fontos. Ez most 100 ezer forintot jelent. Az alapítvány kuratóriuma, és én jómagam képviselőként, igazgatóként, nagyobb támogatásra számítottam – mondta el Dénes Sándor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a legutóbbi közgyűlésen.

Úgy tudjuk, az OKISB ülésén sem ment zökkenőmentesen a kulturális keret elosztása. Gábris Jácint, a bizottság elnöke kiemelte: elismeri, van ok a morgolódásra, de összesen 47 pályázat érkezett, ebből kettő kivételével mindegyiket támogatták. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben különösen nagy szükség lenne a kultúra mellé álló mecénásokra.

– Ha megnézzük azt, hogy függetlenül attól, hogy ez nem egy kötelező feladatellátás, s ha megnézzük azt, hogy mégiscsak egy pandémiás időszakon vagyunk túl, megnézzük azt is, hogy ezt a várost, hogyan sújtotta a sberbankos történet, akkor be kell látnunk, hogy szűkösek a kereteink. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a város szép számban, nagyon jól teljesítő kulturális intézményeket is fenntart, melyek működtetése, feladatellátása, anyagigénye, az gyakorlatilag több 10 millió forintot kitesz – nyilatkozta Gábris Jácint, az OKISB elnöke.

A pályázó alapítványok közül a legnagyobb összeget, 1 millió forintot a Cantare 97 kapta, míg az egyesületeknél a VOKE-nak járt a legmagasabb dotáció, ez az összeg 750 ezer forint.

M-B.GY.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.