Változnak az érettségi vizsgakövetelmények

facebook megosztás

Változnak az érettségi vizsgakövetelmények, 2023-tól egyebek mellett magyarból a szövegértési feladatsorban a nyelvtani ismeretek is helyet kapnak, történelemből pedig nagyobb hangsúly lesz a hazai eseményeken. A módosítások fő célja az, hogy jobban előtérbe kerüljön az egyéni kreativitás és az aktív problémamegoldás.

A jelenlegi kilencedik és tizedikesekre vonatkozik az új követelmény, ami már nem újdonság az iskolákban. A leendő érettségi vizsga tartalma változik, mindez leginkább az írásbeli számonkérést érinti.

– A tartalom ismert. A gondot esetleg az jelenthet, hogy változik az érettségi vizsga is, különösen a kötelező tantárgyak esetében, hiszen nálunk a szakképzésben a négy kötelező tárgy mellett kötelezően választott az ágazatnak megfelelő szakmai vizsgatárgy. Az összes többi vizsgatárgy már hatodik tárgyként vagy hetedik, nyolcadik tárgyként kerül esetleg be az érettségi bizonyítványba, mert az ötödik kötelező a gyerekeknek – mondta Péterváriné Kiss Sarolta, a Cserháti-technikum igazgatója.

A magyar nyelv és irodalom vizsga változása leginkább a reál beállítottságú diákoknak okozhat nehézséget Péterváriné Kiss Sarolta szerint. 

– Míg egy gyakorlati szöveg megalkotása az általában arról szól, hogy megtanulták, hogyan kell ezt elkészíteni, milyen részei vannak, és gyakorolták. Többször elkészítették. Itt egy széles tudásanyagból választanak majd valamit az írásbeli érettségire és azt vagy sikerült eltalálni vagy nem. Ez különösen nálunk a műszaki pályáknál jelent gondot, hiszen a műszaki érdeklődésű diákok általában – és ez nem mindenkire igaz – a magyar- és a történelemérettségire sokkal inkább gyakorlatiasan készülnek, tehát lehetőleg azt, amit nagyon muszáj – fogalmazott Péterváriné Kiss Sarolta.

A történelemvizsgánál a tantervhez igazodva arányosan növekszik a magyar vonatkozás, és korszakonként egyesítik a hazai és az egyetemes történelmet. A matematikában visszatér a bizonyítás, de trigonometrikus egyenletet nem kell megoldaniuk majd az érettségizőknek.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.