Dél-Zalában sokéves hagyománya van a Vince-napi járásnak

facebook megosztás

Szőlővessző-szenteléssel, borkóstolással és pincejárással ünnepelte Vince napját a Szőlő-és Gyümölcstermesztők Egyesülete Letenyén. A hagyományos eseményt 1989 óta rendszeresen megtartják a környéken. Az Öreg-hegyen rendezett kötetlen baráti programhoz több klub is csatlakozott.

Negyvenöt évvel ezelőtt alakult a Szőlő-és Gyümölcstermesztők Egyesülete, a Vince- napi pincejárást a rendszerváltást követően vezették be a rendezvényeik sorába. Ilyenkor többen a hagyományokhoz illő viselettel, köpennyel is megtisztelik a szőlőtermesztők szentjét.

Ugye a szentek közül az első a Vince, ilyenkor a szőlőmetszés időszaka van. A régi időkben a gazdák elindították a vessző metszését és próbáltak belőle termést jósolni. Hát, a termés mindig olyan lett, amilyet az időjárás hozott, de a vesző adta magát, hogy kihajtott vagy nem hajtott a vízbe téve – mesélte Somogyi András, a Szőlő-és Gyümölcstermesztők Egyesülete elnöke.

Dél-Zalában sokéves, jelentős hagyománya van a Vince-napi járásnak. Ilyenkor a gazdák közösen sétálnak a termőhelyek között, és megkóstolják egymás borait.

Viccesen mondtam a kezdetekkor, hogy ez azért jó, mert karácsony után az embereknek alkalmat kellett keresniük arra, hogy megkóstolják a borokat. A másik, hogy nyilván Vince a szőlőtermesztők védőszentje. Én azt gondolom, hogy az emberek vágynak arra, hogy karácsony után egy kicsit kimozduljanak – fogalmazott Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete több mint 25 éve tartja a kapcsolatot letenyei borbarátokkal, és rendszeresen részt vesznek a Vince napi rendezvényen.

– Nem csak az összejövetel szempontjából fontos ez a nap, hanem a különböző hagyományok őrzése miatt is. Tudni kell, hogy a borászoknak fontos a Vince nap, a Balázs nap, a János nap, Szent Orbán ünnepe, Szent György napja, mindezeket a hagyományokat meg szoktuk őrizni. Minden ilyen alkalomkor meg szoktuk tartani az összejövetelt, a rendezvényt – nyilatkozta Farics Dorisz, a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete elnöke.

A termelők elmondták, a kóstolások alapján minőségi, ígéretes borok készülnek a vidéken.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.