A jazz és az improvizáció volt terítéken

facebook megosztás

Borbély Mihály és Binder Károly látogatott el a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolába. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai a rögtönzésről és a jazzről tartottak ismeretterjesztő előadást az intézmény tanárainak.

A Magyar Művészeti Akadémia pályázatának köszönhetően az ország öt különböző városába utazik el a két zenei virtuóz. Borbély Mihály elmondta, a mostani előadásuk arról szól, hogy Bartók Béla és Kodály Zoltán zenéje milyen módon gazdagítja az improvizáció és a jazz zenei világát.

– Az improvizáció és a jazz muzsika a mai korra elsősorban a jazz révén ismert. A régebbi korokban ez a klasszikus zenének is nagyon fontos része volt, a barokk zenének. Ha arra gondolunk, hogy mondjuk Liszt Ferenc, Johann Sebastian Bach, vagy akár Bartók Béla is kiváló improvizatőrök voltak, akkor tudjuk, hogy ez a zeneiségnek mindig fontos alapeleme volt – mondta el Borbély Mihály, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Az improvizáció nem csak fejleszti a kreativitást, hanem örömet is okoz, emelte ki Binder Károly.

– Az improvizációnak a lényege a játék, és gyakorlatilag nagyon könnyű megmozgatni az embereket a ritmus által, vagy a tanítványokat a ritmus által. Hiszen, ha van ritmus, akkor van mozgás, ha van mozgás, akkor van élet. Ha valaki mozog, és ritmusra mozog, akkor örül, akkor boldogsághormonok szabadulnak fel a testében, és mosolyog. Mindennek az alapja a ritmus, és ezáltal el lehet indítani ilyen komoly improvizációs feladatokat is – nyilatkozta Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

A rendezvényen Borbély Mihály és Binder Károly nem csak elméletben, gyakorlatban is bemutatta az improvizáció művészetét.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.