Nemzetiségi találkozó volt Szepetneken

facebook megosztás

Nemzetiségi találkozót tartott a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Nagykanizsa és környéke Társult Evangélikus Egyházközösség szepetneki gyülekezete. A szepetneki programra a falu testvértelepüléséről, Légrádról is érkeztek vendégek.

Rengeteg szervezői munka előzte meg az evangélikus közösség pénteki programját. A pandémia miatt ugyanis a tervezettnél jóval később sikerült megtartani a nemzetiségi találkozót.  

– Két olyan esemény is van, amit összekapcsoltunk és végre így, hogy nincsenek korlátozások, így meg is tudunk valósítani, hosszas előkészületek után. Az egyik az, hogy nagy szeretettel hívtuk meg a horvátországi Légrádból az evangélikus gyülekezet képviselőit a német önkormányzattal karöltve történt ez a meghívás, hiszen a szepetneki evangélikus gyülekezet is német gyökerű – mondta Makoviczky Gyula evangélikus lelkész.

Unger Ilona elmondta, egyre jobban fogyatkozik Szepetneken a korábban jelentős létszámú evangélikus közösség. 1945-ig ugyanis a felekezetnek iskolája is volt a községben. Összetartásuknak köszönhetően, a Magyar Falu Program pályázatának részeként, az evangélikus temető kapuja megújulhatott, több mint 5 millió forintból.

– Mindenképp szükség volt rá. A temetőnél korábban sövény volt. Az élő sövény helyett építettünk egy masszív, valódi kőkerítést. Nyilván ez egész más. Közben voltak itt felújítások, amik a templomban történtek, ami történt itt a gyülekezeti házon belül. Ezek mindig szükségesek, hiszen aki tudja, hogy épületeink vannak, és az időjárás miatt is, ezek mindig jó dolgok –  fogalmazott Unger Ilona, a szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A helyi gyülekezeti házban a Királyi Kórust hallhatták az egybegyűltek, később pedig Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke felszentelte az új temetőkerítést.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.