Változtak a vendéglátóhelyek italkínálati szabályai
Változtak a vendéglátóhelyek italkínálati szabályai. A módosítás értelmében a vendéglátósoknak egyes italkategóriákban legalább két különböző gyártó termékeit kell kínálniuk. A jogszabályi változásnak köszönhetően bővülnek a fogyasztók választási lehetőségei, valamint új beszállítók piacra lépését is segítheti az intézkedés.
Az országgyűlés tavaly decemberben módosította a kereskedelmi törvényt, annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hazai vendéglátóiparban a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket, és ezzel elősegítse a kisebb gyártók piaci szerepvállalását.
– A jogszabályi változásoknak köszönhetően a vendéglátósoknak egyes italkategóriákban egyes italkategóriákban, például ilyen a sör, az üdítő vagy az ásványvíz, legalább két különböző gyártó termékeit kell kínálniuk. A másik lényeges újdonság, hogy a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerezhetik be ugyanattól a gyártótól az egyes italkategóriákban – nyilatkozta Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője.
Az új rendelkezés alól a csapolt sör lehet kivétel, ha a vendéglátóhelyen legalább egy kisüzemű termék folyamatosan elérhető.
– Az italnagykeres-beszállító tájékoztatott, hogy mi közül lehet válogatni. Azok közül kettő fajtát igyekeztünk beszerezni, amit ő ajánlott, és akkor majd hozzáigazítjuk a vendégkör igényeihez – fogalmazott Őri Gergő, a Függönyös tulajdonosa.
Őri Gergő azt is elmondta, ezzel a vendéglátósok is, és a vendégek is jól járnak, hiszen bővül a termékkínálat, de szerinte az emberek jelentős része megnézi, hogy mennyit költ az italára, így kell egy kis idő, amíg nyitni fognak a kézműves sörök felé.
K.R.
(Képek: Kanizsa TV)