A roma fafaragás múltjáról nyílt kiállítás

facebook megosztás

Egykor mindennapos használati tárgyak és dísztárgyak is színesítették a fafaragó kiállítást a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban pénteken. Az „ANOSZTRU” Országos Egyesület programján az érdeklődők a roma fafaragás történelmébe is betekintést nyertek.

A roma nemzetiség ma is őrzi azokat az értékeket, amelyekkel őseik foglalkoztak, majd nemzedékeken keresztül átörökítettek. A kiállítás célja az volt, hogy bemutassák romák és nem romák számára: milyen tevékenységek voltak jellemzőek az elődökre, és ebből hogyan tudtak megélni.

– Ezek olyan használati tárgyak voltak, amelyeket a hétköznapokban tudtak használni, akár a melence, vagy a kanalak, amiket faragtak az akkori mesterek. A másik oldal pedig, hogy ezeket eladták, vagy éppen becserélték különböző terményekre, amiből tudtak kenyeret dagasztani. Búzára, lisztre cserélték el, igazán ebből tudtak élni az őseink – nyilatkozta Teleki László, az „ANOSZTRU” Országos Egyesület elnöke.

Váradi István ma is nagy szeretettel készíti használati- vagy éppen dísztárgyait. Mint azt elmondta: kereslet minden faragott tárgy iránt van, de a kétkezi munkát manapság mégsem fizetik meg. Ennek ellenére folyamatosan farag, újabb és újabb ötletek nyomán.

– Eddig csak nyárfából és puha fából faragtam, most picit elmentem a gyümölcsök felé. Nagyon szép a színük a gyümölcsfáknak, nagyon szeretek velük dolgozni. Most a dióból is sikerült, de azért oda kellett figyelnem, mert a gyümölcsfáknak annyira oda kell figyelni a nedvességtartalmukra, az erezetükre, szóval egészen más megmunkálást igényelnek, mint a hagyományos nyárfa vagy a fűzfa. Úgyhogy most már újabb tárgyakat, újabb virágokat próbálok faragni, bővítem a repertoárt én is – mondta Váradi István.

A megnyitó résztvevői a roma fafaragás évtizedeiről és évszázadairól Kardos Ferenc néprajzkutató tolmácsolásában hallhattak.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.