Belenőttek a madáratetők az Erzsébet téri fák ágaiba

facebook megosztás

Vasdrót és gyorskötöző fojtogatja az Erzsébet téri tölgyfa ágait.  A problémát a korábban kihelyezett madáretetők függesztései okozzák. A napokban zajló egyeztetéseknek köszönhetően a Via Kanizsa szakemberei a közeljövőben felszabadítják a fát.

Tanácstalanul nézelődik a faágon egy madárka, hiszen a már jó ideje kihelyezett madáretetőkben étel nem található, és költésre sem alkalmas, hiába van belőlük jó pár az Erzsébet téri tölgyön. Az illesztések pedig már jócskán belevágnak a fa fontos részeibe.

– Itt lehet látni, hogy legalább másfél-két centire a drót belevág a fának a háncsrészébe. A háncs rész azért nagyon rossz, mert azon keresztül a kész táplálék, amit a levelekben készítenek, azon megy ki a csúcshajtásokba. Ha ezt lezárjuk, akkor gyakorlatilag a fának az idő előtti pusztulásához járulunk hozzá – mondta el Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület  elnöke.

A fák évről évre nemcsak magasságban gyarapodnak. Ahogy a fotón is látszik, ha akadályba ütköznek megkerülik vagy egyszerűen körbenövik azt. Emiatt lenne fontos minél előbb eltávolítani az oda nem illő anyagokat.

– Vasdróttal, illetve gyorskötözővel helyezték fel, és különösen a törzsközeli madáretető körül a faág már körbenőtte a rögzítést. Ezeket mindenképpen el kell távolítani. Reméljük, hogy ez a fa sérülése nélkül megoldható – nyilatkozta Schauta Marcell, a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

Schauta Marcell már egyeztetett a Via Kanizsa Zrt-vel. A cég jelezte: egy-két héten belül leszedik, és a Sétakertbe költöztetik a madáretetőket. Ott valódi funkciójukat tölthetik be a jelenleg csak színes dekorációként használt faházikók. 

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.