Országos tilalom mellett óvatos otthoni grillezés szükséges

facebook megosztás

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe csütörtöktől az egész országban. A tiltás idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, még a kijelölt helyeken is. Otthon, a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de ilyen esetekben is fokozott figyelmet kérnek a szakemberek.

Nyáron közkedvelt program a szabadtéri grillezés, azonban ennek veszélyei is lehetnek. Azért, hogy elkerüljük a bajt, még a tűzgyújtás előtt meg kell tisztítani a sütögető hely melletti területet a száraz ágaktól, falevelektől – hívta fel rá a figyelmet Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– A tüzet soha nem szabad magára hagyni. Itt külön kitérhetek a gázpalackokra is. Nem feltétlenül jó dolog az, hogyha napra tesszük, és nagyon sokáig napon van egy-egy ilyen gázpalack. Én azt mondom, hogy amikor a műveletet megkezdjük, és amint befejeztük, ezeket azért vigyük árnyékosabb helyekre – nyilatkozta Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A nyári sütögetések miatt könnyen történhetnek kisebb balesetek, sérülések. Amennyiben ez bekövetkezik, fontos a sérült bőrfelület körülbelül 15 percig hideg, folyó csapvízzel történő hűtése.

– Majd ezt követően alkalmazzunk laza, steril fedőkötést. Célszerű lehet az otthoni elsősegély felszerelésben égési zselét, égési kötszert is beszerezni, hiszen ez még hatékonyabb módja a segítségnyújtásának. Gondoskodjanak arról, hogy a sérült lehetőség szerint fogyasszon nagy mennyiségű vizet, hiszen az égések folyadékvesztéssel is járnak. Súlyos esetekben, illetve szükség szerint, tárcsázzák a 112-es segélyhívót – mondta Horváth Patrik, az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének regionális kommunikációs munkatársa.

A szakértők arra kérnek mindenkit, hogy a szabadtéri grillezés után minden esetben győződjenek meg arról, akár többször is, hogy biztosan eloltották a tüzet.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.