Emléktáblát avatott a Tarnóczky Attila Asztaltársaság névadójuk születésnapján

facebook megosztás

Névadójuk születésnapján avatott emléktáblát a Tarnóczky Attila Asztaltársaság. A Podmaniczky-díjas helytörténész házára elhelyezett mementóval Nagykanizsa első szabadon választott országgyűlési képviselőjének helyi kutatómunkájára emlékeztetnek a barátai. Tarnóczky Attila több mint ötszáz kanizsai épületet, és a hozzájuk tartozó történeteket, hajdani személyeket, szervezeteket örökített meg.

Tarnóczky Attila kedvenc dalaiból valamint kedvelt verseiből is hallhattak a táblaavató résztvevői. Az alkotás különlegessége, hogy a műanyagból készült változatát 2009-ben, a városi elismerés apropóján, már elkészíttették a Mező-gimnázium egykori tanárának barátai. Az ötletgazdák most kőbe is vésették az ajándék sorait.

– Számunkra nagy jelentőségű épület ez. Az épületekre rá szokták írni, hogy helyi jelentőségű vagy éppen más, számunkra ez nagy jelentőségű. S most azt reméljük, hogy akik ismerték őt, azok egy helyet, egy alkalmat, lehetőséget találnak arra, hogy Tarnóczky Attilára emlékezve ennél a táblánál megálljanak, s visszaidézzék az ő szellemét, az ő gondolkodását. S, ha még olvasni is szeretnének róla, akkor az interneten megtalálják a nagyszabású munkáját, a holmi.nagykar.hu-t – mondta Czupi Gyula, a Tarnóczky Attila Asztaltársaság tagja.

Tarnóczky Attila a Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumának tagjaként is tevékenykedett, a múzeumügy egyik legnagyobb helyi támogatója volt.

– Nagyon sokan vesztettük el a társunkat, s a társunkat a kutatásban is. Nem csak én, mint egy ember, vagy nem csak két-három ember, hanem a város is elvesztette azt az embert, aki erre a nagyon sok szépre kapható volt. Önként, és áldozatosan. Nagyon jó barátja volt a múzeumügynek, s magának a múzeumnak – fogalmazott Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.

2020. október 9-én hunyt el Tarnóczky Attila. A mások mellett Czupi Gyulát, Farkas Tibort, Horváth Istvánt is magába foglaló csoport nem sokkal később jelentette be, hogy felveszi a Tarnóczky Attila Asztaltársaság nevet.

M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.