Húsvét 2.0 – A várakozást idén is beárnyékolta a pandémia
A 2021-es esztendő húsvétja nem volt nóvum. Voltaképpen már tudtuk, mi vár ránk. A várakozást, az ünnep megélését a legtöbb családban ezúttal is az otthonlét fűszerezte meg.
Bűnbánattal, jócselekedetekkel, imádsággal készült a kereszténység az egyház legnagyobb eseményére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására. Az ünnepi várakozást az idén is beárnyékolta a pandémia, az egyre nagyobb aggodalmat okozó járványadatok. Egy éve még csak sejtettük, ezúttal azonban - családunkért, rokonainkért, barátainkért aggódva - már tudtuk is, miről szól a csendes húsvét. Az ünnep, mely a remény, a megváltás lehetőségét hozza el a hívőnek.
A korlátozó intézkedések miatt ez alkalommal nem zárták be a templomok ajtajait, így a hívek személyes jelenléttel is megélhették a húsvét egyházi szertartásait: a nagypénteki keresztút járást, a nagyszombati húsvéti vigíliát, a húsvétvasárnap és a húsvéthétfő ünnepi szentmiséit. A koronavírus okozta szabályokat figyelembe véve a Szent József Plébánia szabadtéri szentmiséket is tartott az ünneplőknek, de a templomokban a maszkviselés mellett is számos hívő vett részt szentmisén. A Felsőtemplomba a megszentelendő étkekkel érkeztek a vasárnap reggeli misére a hívők. Várnai László plébános a Kanizsa TV-nek adott interjúban elmondta: amit a jóistentől kapunk eledelt, húsvétkor különösen fontos, hogy megáldassuk, hiszen a testünket táplánunk kell, hogy éljünk, emellett lelkünket az oltári szentséggel, az imádsággal, a közösséggel tudjuk táplálni.
Várnai László plébános megszentelte a templomba vitt sonkát, tojást és kalácsot
Az ünnep vallási vonulata mellett a húsvét a második legnagyobb családi ünnep. Mondhatnánk azt is, hogy a rokonság tavaszi összejövetelének az eseménye. Sok családban mégis hiányzott a személyes találkozás, az ölelés, a közös főzés, az együttlét. Az online tér adta lehetőséget persze mindenki kihasználhatta, az okoseszközök előtt elkövethettek hosszabb-rövidebb beszélgetéseket a családtagok, barátok.
Ez alkalommal is fontos volt tehát, hogy az ünnepet mi magunk tartalommal töltsük meg, mely megadja ezen napok jelentőségét. A nagykanizsai Kaszper családban idén „bezárták” a kapukat, szűk körben élték át a húsvét örömét. A nagy család, az unokatestvérek hagyományos ünnepi összejövetele most elmaradt, csak a négy nagyszülővel volt közös a négytagú család ünnepe. Megváltozott a nagyszabású locsolkodás is, maradt az elmúlt évben már bevált online forma. A gavallér fiúk dicséretére legyen mondva, hogy többen videóüzenetben is bejelentkeztek, persze ez a szülői biztatásnak is köszönhető lehetett. S bár a lányok imádják, ha körülöttük forog a világ, mégis megértették, miért is van szükség a hagyományok ily módon való átformálására. (Persze apa és a nagypapák, a barátok és az ismerősök helyett is bőséggel meglocsolták a lányokat, tehát hervadástól nem kell tartani.) A Kaszper családban a felnőttek örültek is a pár napos pihenésnek, hiszen az otthoni tanulás, a munka, a háztartás vezetése az elmúlt hetekben a szokásosnál is nagyobb odafigyelést követelt a család minden tagjától. Az ünnepet ezért olvasással, filmnézéssel, társasozással, kerti munkával és készülődéssel töltötték. Bár idén személyesen kihagyták a templomi szertartásokat, a családi hagyományokat igyekeztek együtt megélni.
Kaszper Léna és Kaszper Hanna virtuálisan küldték el a piros tojásokat a locsolóknak
S ha már hagyományok, akkor az is érdekes, mi került az ünnepi asztalra. Sokan ragaszkodtak a régi, bevált receptekhez, többen az ünnepi készülődésbe újításokat is vegyítettek, a családok jó része azonban továbbra is otthon készítette az ünnepi menüt. Bár a városban több étterem is felajánlotta segítségét abban, hogy a sonka és tojás mellé mi kerüljön. A Medgyaszay Étterem például kétfajta húsvéti tálat is kínált. Berta Csaba azt tapasztalta, hogy bár keresték a desszerteket és a frissen sültekkel megpakolt tálakat, mégsem volt olyan nagy roham, mint karácsonykor. A szerényebb kereslet talán az anyagiak és a kisebb összejövetelek miatt lehetett – vélte az étteremvezető.
A Medgyaszay Étterem kétfajta húsvéti tálat is kínált
Nagyjából tehát ez volt a húsvét 2021-ben. Az elmúlt időszakban sokan nem is az ünnepre, hanem az ünnep utánra készültek. Húsvét után majd… hallottuk mostanában oly sokszor. S valóban az ünnep után vagyunk, szerdától visszakaphattuk megszokott életünk egy szeletét. Mehetünk fodrászhoz, masszőrhöz… de még van mire várni. Sokan várnak ugyanis a közös éttermi vacsorákra, az emberi lelket is átformáló rendszeres edzésekre, az úszásokra, a közös színházi élményekre. Az ünnep elcsendesedett, a lélek pedig még mindig várakozik. A feltámadás adta reményből most át kell emelni az erőt, hogy legyen hitünk folytatni, küzdeni, harcolni. Még nem látjuk a végét. A remény azonban meg kell, hogy maradjon. Azt mondják, mindig az vész el utolsónak.
Vuk Anita
(Borítókép: Idén is elmaradt. Két éve a Kanizsa Táncegyüttes tagjai vödrökből, szódásszifonokból locsolták a lányokat)
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. április 9-én megjelent számában olvasható.