Ma van torkos csütörtök

facebook megosztás

A torkos csütörtök a farsangi időszak végét jelenti és a régi magyar népszokásnak tartják számon, amit hamvazószerdát követően ünneplünk. Bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás szinte kötelező volt a farsangi maradékok elfogyasztása céljából. Utána jártunk, hogy a városban most, a járvánnyal nehezített időszakban hogyan ünneplik ezt a napot.

A torkos csütörtök nem tett jót a vendéglátásban. A húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő ünnepről a legtöbben már hallottak a városban is, de a megkérdezett emberek közül nem igazán tarják ezt a szokást. 

– Én sehogy sem tartom, de hallottam róla. Tudom, hogy itt is van meg Pesten is, de nem szoktam igénybe venni, nem tudom miért – mesélte Szányi Gyuláné.

A hagyomány szerint a húshagyó kedd után hamvazószerdával indul a böjt. Azonban a böjtöt egy nap után felfüggesztik, hogy legyen lehetőség a farsangi maradékok elfogyasztására. Egy tavaly nyitott helyi bár már akkor is készült  ünnepi menüvel és idén is különleges falatok kerültek a kiszállításra váró ételek listájára.  

– Tavaly is készültünk már a torkos csütörtökre. Helyi sonka és sajttermelőknek a dolgait raktuk össze szépen egy kis tálra. Fehérborokkal, vörösborokkal, pirítóssal, olívaolajjal, olívabogyóval tálaltuk. Nagyon jól sikerült tavaly, bízunk benne, hogy idén is jól sikerül, bár most feljebb raktuk a lécet. Készítettünk egy jó kis báránycsülköt vörösboros mártásban. A báránycsülköt szuvidáltuk, majd saját zsírjában kisütöttük. Fokhagymával, fűszerekkel, friss rozmaringgal fűszereztük. Ezután salátaágyra raktuk friss mentával és joghurtos szósszal – nyilatkozta Bogár Péter, a Cserebogár Bár üzletvezetője.

Ezen napon még bátran fogyasszanak finomságokat, hiszen azoknak, akik becsületesen tartják a böjti időszakot a mai nap az utolsó alkalom a kiadós étkezésre húsvétig.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.