Kevesebb a nyelvvizsgázó

facebook megosztás

Kevesebben nyelvvizsgáztak tavaly a megkérdezett nagykanizsai nyelviskola vezetőjének tapasztalata szerint. A vírushelyzet miatt pár hónapig online formában tarthattak vizsgákat, de nagyobb volt az érdeklődés a hagyományos számonkérés iránt.

A múlt évben nyelvvizsga nélkül is át lehetett venni a diplomát, de a koronavírus-járvány is hatással volt a vizsgakedvre, mondta el Móric József. Az egyik belvárosi nyelviskola vezetője hozzátette, hogy az online vizsgákat és az interneten zajló oktatást kevésbé részesítik előnyben a diákok.

– Országos szinten is a múlt évben körülbelül 30 százalékkal volt kevesebb a nyelvvizsgázóknak a száma. Ez Nagykanizsára is gyakorlatilag így igaz, hiszen a Covid helyzet miatt a múlt év márciusi, áprilisi vizsgák teljes egészében kimaradtak. De például, amint a jogszabályok lehetővé tették, mi május közepén már vizsgáztattunk, és így valamennyit a lemaradásból azért sikerült behozni – nyilatkozta Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője.

A Dialóg Nyelviskolában jelenleg az oktatás egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás formájában zajlik, maximum tíz főig. Amennyiben valaki nem vállalja a személyes kontaktust, akkor az online képzésre is lehetőség van.

– A nyelvvizsga is folyamatos. Jelenleg is vannak vizsgáink. Ott is arra kell figyelnünk, hogy a tíz főt ne haladjuk meg egy teremben, de egyébként mindenki eljöhet. Online vizsgákat jelenleg mi nem tartunk, az is személyes kontaktussal történik meg – mondta el Gáspár Edit, a Dialóg Nyelviskola vizsgakoordinátora.

A szakemberek hozzátették, hogy a komplex nyelvvizsga bizonyítvány továbbra is többletpontot jelent a felvételihez. Idén a középfokért 28, a felsőfokért 40 pontot lehet kapni.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.