Az üzemanyagárak az év elején 3,9 százalékkal emelkedtek

facebook megosztás

Egyes elemzők szerint tartósan 400 forint felett maradhat a benzin átlagára. Januárban háromszor, összesen 16 forinttal emelkedett, míg februárban eddig négyszer, összesen 13 forinttal drágult az üzemanyag, legutóbb ma volt áremelés.

A KSH tájékoztatása szerint az év elején a hazai üzemanyagárak a 2,7 százalékos inflációt meghaladó mértékben, 3,9 százalékkal emelkedtek, az áremelkedés mögött az olaj világpiaci árának alakulása áll. A Brent típusú olaj világpiaci hordónkénti ára az év eleji 50-ről 60 dollár fölé emelkedett. Az üzemanyagárak idehaza jellemzően gyorsan lekövetik az olajárak változását, így egy-egy nagyobb mértékű olajár-emelkedés hatása szinte azonnal érzékelhető a hazai kutakon.  

– Az olajárak és ezzel a benzinárának közeljövőbeli alakulását az olaj kereslet-kínálati viszonyainak alakulása határozza meg, ezt jelenleg egyszerre befolyásolja a koronavírus-járvány keresetre gyakorolt hatása, illetve a legnagyobb olajtermelő OPEC tagállamok erre adott reakciói, amelyek a kitermelést befolyásolják. Az olajárakat összességében két irányú kockázat övezi, így az előrejelzés meglehetősen nehéz. Még az olajárakra, illetve a hazai benzinárakra hatással van a dollárnak a forinthoz való viszonyulása. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva, a dollárhoz képest a forint erősödött, hiszen most 297 forintba kerül egy dollár, míg tavaly év elején 310 forint volt – nyilatkozta Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója.

Többen elmondták stábunknak, hogy nem örülnek az emelkedésnek, de tankolniuk így is muszáj.

– Nem örülök neki, mert mindennap sajnos tankolnom kell, és ez borzasztó. Borzasztó hír. Jó nem mindennap tankolok, de mi nagyon sokat kocsikázunk. De ez borzasztó, hogy emelkedett a benzinár is, ugyanúgy mint más – mondta Bognár Bianka.

Ma a benzin átlagára bruttó 3 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal emelkedett.

– A benzin ára, amikor 110 dollár volt a Brent, akkor is 400 valamennyi volt. Most meg 63 a legújabb adatok szerint, hogy miért, ki tudja? – fogalmazott Dusán. 

A holtankoljak.hu legfrissebb adatai szerint egy liter 95-ös benzinért átlagban 404 forintot kérnek a benzinkutakon, míg egy liter gázolajat átlagban 421 forintért tankolhatunk. Az egyes töltőállomások között a benzin esetében 112 forintos, a gázolajnál pedig 118 forintos különbség is lehet.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.