Drágult a dió

facebook megosztás

Idén mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha diós bejglit akarunk sütni. A csonthéjas ára a tavalyihoz képest átlagosan 600 forinttal emelkedett.

A nagykanizsai tapasztalat szerint az idei évben az ültetvényes dió 10 százalékkal kevesebb termést hozott. Az országos adatokat tekintve 3500 tonna termett. Ez csupán fele az elmúlt évtized magyarországi átlagának. Évről évre egyre több odafigyelést igényel a növény gondozása, és ez az árakban is érezhető.

– Én úgy látom, hogy itt mi, mint őstermelők még mindig alacsonyabb árakkal dolgozunk, mint például egy szuper- vagy egy hipermarketben. Ezt viszont lehet, hogy nem látják az emberek. Nálunk a dió kilós ár van kiírva, ott meg egy 20 dekás csomagra van ráírva az ára. Sajnos a vevők nem mindig kalkulálnak, hogy  észre vegyék, a mi kínálatunk esetleg olcsóbb lenne – vélekedett Varga Döníz kis- és őstermelő.

A dióbél termelői ára az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozgott, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult.

– Az idei dió árak szerintem eléggé magasak. A piacon - ahogy körülnéztem - 3500-4000 forint körüli árakon látom. Szerettem is volna venni, de még meggondolom – mondta Kálóczi Irma.

Az áremelkedés mellett némi gyógyír, hogy a termelők szerint nem kell további drágulásra számítani. A közelgő ünnepek idejére ugyanis már nem terveznek újabb ármódosítást a megkérdezett kistermelők.

K.R.

(Borítókép és fotók: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.