A Kiskastély jelene és jövője

facebook megosztás

Más tollával dicsekedne az Éljen VárosuNk! Egyesület, mondta a napokban Bizzer András. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatón cáfolta az ÉVE egyik képviselőjének állítását, miszerint az előző városvezetés nem tett semmit a Kiskastély felújításáért, megmentéséért.

Bizzer András frakcióvezető szerint a helyi kormányellenzék már a választások előtt is azon munkálkodott, hogy Nagykanizsa eredményeit, fejlődését letagadja vagy elbagatellizálja.

– A választások után, mikor megszerezték a közgyűlési többséget, ez a folyamat felerősödött, és most már rendszeressé vált, hogy olyan eredményeket tulajdonítanak maguknak, amelyek még az előző, fideszes városvezetésnek köszönhetők. Erre jó példa a Kiskastély esete, amely kapcsán Károlyi Attila vehemensen nyilatkozta a sajtóban, hogy az előző városvezetés nem tett semmit ez ügyben – nyilatkozta.

A sajtóban megjelentekre a korábbi polgármester is reagált. Dénes Sándor elmondta: a 146 éves Kiskastélyt utoljára 23 éve újították fel, a beázások 2017-ben kezdődtek. Az ott őrzött alkotások kiköltöztetése után szakembereket bíztak meg, hogy felmérjék a tető állapotát, valamint a beázás okozta belső károkat.

– A 2018-as költségvetésben 70 millió forintot különítettünk el a Kiskastély felújítására. Készült erre egy tervezet, és kiderült, hogy a 70 millió forint nem lesz elég. Közben viszont megjelent egy interreges pályázat – fogalmazott.


A Kiskastély (Képzőművészetek Háza) 1874-ben Krausz Mária nyaraló lakóházaként készült (Fotó: archív/Horváth Zoltán)

A várost tavaly három horvát partner is felkérte a pályázaton való részvételre. Az egyik konstrukció összköltsége 800 ezer euró, amelynek egy részét a Kiskastély teljes körű felújítására fordítanának. Az Éljen VársuNk! Egyesület szerint a mindenkori önkormányzatnak kötelessége megvédeni épített értékeit, a tagok azonban úgy látják: a Fidesz-frakciónak mások a prioritásai.

– Valóban benyújtották a Kiskastéllyal kapcsolatos pályázatot, de a nagy baj az, hogy ugyanebben a körben egy másik pályázatot is benyújtottak, és a Fidesz frakciója mindeddig ezt a másikat – amely egy kerékpáros pályázat, természetesen, ugye – támogatta, és mindent megtettek azért, hogy az legyen a nyerő. Mi azt gondoljuk, ez hiba volt, csak a kiskastélyos pályázatot kellett volna benyújtani – mondta Fodor Csaba frakcióvezető (ÉVE).

A horvát-magyar pályázatot tavaly májusban nyújtották be. Amennyiben a támogatást nem ítélik meg, az önkormányzat várhat egy újabb pályázati kiírásra, vagy pedig dönthet amellett, hogy önerőből újítja fel a Thúry György Múzeum intézményegységeként működő galériát.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.