Ilyen nagy dolog a szabadság?

facebook megosztás

Ezzel a címmel tartotta megemlékezését szombat délután a Nagykanizsai Polgári Egyesület, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének évfordulóján minden esztendőben 1956 valamennyi hősi halottja előtt fejet hajtanak a kopjafánál Nagykanizsán.  

– Ungor Károly és Balázs László tiszteletére is állították a reményteli 1989-es évben. A mögöttem levő épület volt 1956 október 26-án az akkor – mekkora hazugság is ez a név – Magyar Dolgozók Pártja néven emlegetett kommunisták székháza. Onnan – szégyellem kimondani a szót – egy honfitársunk – egyes lövésekkel terítette le őket. Nem önzetlenül tette, busásan megjutalmazták érte. Azóta hányszor nevet váltottak? Nemzetárulókban nem szűkölködünk – mondta Kóré Péter, a Nagykanizsai Polgári Egyesület elnöke.



Kóré Péter: Nemzetárulókban nem szűkölködünk (Fotó: Gergely Szilárd)

Bátor hőseink szembenéztek a diktatúra gyakorlóival. szembenéztek és talpon maradtak. Nem verték le ’56-ot, hiszen itt vagyunk – idézte Kiss Dénest a megemlékezés szónoka Magyar Ferenc. -– Ma már pontosan tudjuk, mi történt. 1956. november 22-én Nagy Imre és társai lemondtak menedékjogukról, és bízva a magyar kormány bántatlansági ígéretében elhagyták a jugoszláv követség épületét. A megszálló szovjet csapatok azonban – megszegve a jugoszláv megállapodást – azonnal őrizetbe vették őket. Nagy Imre börtönében sem volt hajlandó aláírni lemondását, és elismerni Kádár János kormányát. És a nem sokkal később megindult koncepciós eljárás végén 1958 június 15-én a legfelsőbb bíróság Vida Ferenc által vezetett tanácsa meghozta ítéletét, amelyet a pártközpontból diktáltak – fogalmazott Magyar Ferenc, a Nagykanizsa Tankerületi Központ igazgatója.



A megemlékezés résztvevői egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket (Fotó: Gergely Szilárd)

A Népbírósági Tanács Nagy Imrét Gyimes Miklóst és Maléter Pált halálra, Donát Ferencet 12 évnyi börtönre, Tildy Zoltánt 6 évnyi börtönre, Kopácsi Sándort életfogytiglani börtönre, Jánosi Ferencet 8 évnyi, Vásárhelyi Miklóst pedig 5 évnyi börtönre ítélte – a történelmet idézte a nagykanizsai tankerület igazgatója. Beszédében hangsúlyozta: Feledve vitáinkat, belátva tévedéseinket, megsokszorozva erőfeszítéseinket, szolidaritásunkat, hogy más nemzetekkel együtt egy olyan Európát teremtsünk, amely méltó a mi szabadságharcosaink emlékéhez is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.