Dénes Sándor polgármester újévi köszöntője

facebook megosztás

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Nagykanizsai Polgárok!

A 2019-es év küszöbén átlépve, kérem, engedjék meg, hogy a magam és városunk vezetői nevében boldog új esztendőt, sikerekben, szeretetben és együtt megélt szép pillanatokban gazdag új évet kívánjak Önöknek!

Egy új év egy kicsit mindig egy új kezdetet is jelent. Mert ilyenkor számot vetünk az eltelt időszak eredményeivel, természetesen az elszalasztott lehetőségekkel, de a sikerekkel is, hogy megőrizzük a tanulságokat és az örömöt, melyek erőt adnak nekünk a folytatáshoz. Pilinszky János szavaival szólva: Szilveszterkor lépjük át az új év küszöbét, s az elmúlás szomorúságán átragyog majd az újrakezdés mosolya.

A most kezdődő 2019-es év is egy ilyen új kezdet, amely lehetőségként megadatott nekünk, hogy átragyogjon rajta a jövő cselekedeteinek mosolya, szebbé és jobbá téve a saját, a családunk és közösségünk életét.

Ezért kívánom Önöknek, hogy találják meg azokat a célokat, amelyek elérése kihívást és egyben örömöt is jelent Önmaguk, családjuk és környezetük számára.

Tisztelt Kanizsai Polgárok!

Egy kihívásokban és sikerekben egyedülálló év áll városunk előtt, melyhez nagy szükség lesz mindannyiunk összefogására és együttműködésére.

Erre minden reményünk megvan, hiszen elmondhatjuk, büszkék lehetünk, hogy a mögöttünk hagyott esztendő is az együttműködést elősegítő nyugalom és békesség jegyében telt, összefogásban az itt élő emberekkel, családokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és vállalkozásokkal.

Ezért is hiszek benne, hogy a 2019-es év áttörést hoz számos közösen megálmodott fejlesztésünkben, melyek az itt élő családok és emberek életét szolgálják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagykanizsa városa a mi otthonunk, általunk alkot egyedülálló közösséget, és ebben a világban vannak együttes feladataink. Ugyanakkor itt találhatóak azok a sikerek és eredmények is, melyeket együtt értünk el az elmúlt időszakban.

Ezen eredményekkel érdemes számot vetnünk az új év hajnalán, hogy együtt tekintsünk a mögöttünk hagyott esztendőre.

Ezért is engedjék meg, hogy Nagykanizsa polgármestereként a közösségünk eredményeit és a jövőben ránk váró feladatokat megosszam Önökkel, hogy ezzel is segítsem a közös céljainkat elérni. Engedjék meg, hogy néhány fejlesztésről szóljak, a teljesség igénye nélkül:

  • Ilyen értékként említem a közlekedésfejlesztésre fordított mintegy 90 millió forintot, amelyből a keleti városrészben több mint 80 új parkolóhelyet alakítottunk ki. 45 millió forintból több utca is megújult: a Thúry , a Bába, a Bagolai sor, a Besenyő és a Mária utca egy része.
  • 20 millió forintot költöttünk a térfigyelő kamerarendszer bővítésére, ugyancsak 20 millió forintot a polgármesteri hivatal ablakcseréjére, a Móricz Művelődési Ház tetőfelújítása 19,5 millióba került.  Idén összesen 270 millió forintot fordítottunk városi fejlesztésekre a költségvetésünkből.
  • A Terület Infrastrukturális Fejlesztési program keretében 1,9 milliárd forintból utak, járdák, újulnak meg húsz helyszínen. Több helyen a vízvezeték cseréje is megtörténik.

A munkálatokat három ütemben valósítjuk meg. Az első csomag részeként a Zrínyi és a Hunyadi utca, valamint az Ady sétálóutca felújítása történik meg a közművek cseréjével. A már elkezdett munkát 2019-ben folytatjuk, a második és a harmadik ütemmel.

E munkálatok számos kellemetlenséget okoznak az itt élőknek, ezért kérem Önöket, legyenek türelemmel, hiszen e fejlesztések mindannyiunk jövőjét szolgálják. Köszönöm megértésüket.

  • A TOP program keretében 2018-ban elkezdődtek a Rózsa bölcsőde munkálatai, melyek március végére befejeződnek, és indulhat a Napraforgó bölcsőde felújítása. A Kossuth téri óvoda műszaki átadása megtörtént december végén. A Palini óvoda újabb közbeszerzése folyamatban van.
  • Az egészségügyi alapellátást szolgáló fejlesztések 2019-ben kezdődnek el.
  • A Csónakázó-tónál elsőként egy 15 játékelemből álló játszóteret építettünk meg, ahol a legkisebbektől kezdve a nagyobbakig minden gyermek megtalálhatja a számára legmegfelelőbb játszóeszközt.

A Csónakázó-tó szép környezete és a rendelkezésre álló kikapcsolódási lehetőségek nemcsak a városlakókat, hanem a látogatókat is nagy számban vonzzák. Különösen örülünk ezért annak, hogy a Zalaerdő jóvoltából megújult a kilátó, és született egy új országos rendezvény is, az Ohmydeer fesztivál.

Az idei évben természetesen folytatódik a munka itt is, hiszen a tavat megkerülő sétány és kerékpárút is elkészül a nyár elejére.

Mindezek együtt a Csónakázó-tavat Nagykanizsa egyik fő turisztikai attrakciójává emelik, méltó módon az adottságaihoz és a lehetőségeihez.

  • A Modern városok programban a 70 hektáros ipari park fejlesztése a NIPÜF feladata. Tavasszal az M7-es autópálya lehajtója melletti területen megkezdik a körforgalom építését, ahonnét egyaránt elérhető lesz az általuk, illetve a város által fejlesztendő 50 hektáros ipari park.

A meglévő ipari parkunkban a mintegy 15 hektárnyi szabad terület hamarosan betelik a vállalkozói érdeklődésnek köszönhetően.

Örömünkre szolgál, hogy nő a városban a foglalkoztatás, a bővítés tehát mindenképpen indokolt.

  •  Az év vége a várva várt előrelépést is meghozta a Modern városok program tekintetében, hiszen a sportcsarnok építése és a ferences kolostor turisztikai átalakítása már közbeszerzési eljárás alatt áll. Tavasszal a versenyuszoda építésére is kiírjuk a közbeszerzési eljárást.

Így a reményeink szerint a 2019-es év első felében elindulhatnak a munkálatok, melyek eredményeképpen egy valóban mai igényeket kiszolgáló Nagykanizsa születik újjá.

Azonban fontos tudnunk, hogy ezek mind nagyszabású fejlesztések, jelentős bekerülési költséggel. A felelősség éppen ezért nagy, hiszen amellett, hogy megépítjük és átadjuk a város közösségének, a hosszú távú működtetés kérdéseire is választ kell adnunk.

A 2019-es év ezért a felelős döntések és az építkezések megkezdésének időszaka lesz, melyhez nagy türelem és összefogás szükséges mindannyiunk részéről. Mert még nagyon sok a feladat, amit el kell végeznünk, hogy egyre élhetőbbé váljon a nagy történelmi múltra visszatekintő, ipari, kereskedelmi és kulturális központi szerepkört betöltő városunk.

Tisztelt Nagykanizsai Polgárok!

Mindez Önöknek köszönhető, hiszen Önök azok, akik hisznek az elmúlt időszak elért eredményeiben, és hiszik velünk együtt, hogy ennek a munkának a folytatása jelenti Nagykanizsa városának, az itt élő embereknek a fejlődését.

A most kezdődő év így ennek a hitnek a kifejeződése és megtestesülése lesz, hogy boldogabbá tehessük a saját, a családunk és közösségünk életét.

Ehhez kívánok sok erőt és egészséget, sok szeretetet és nyugalmat az idei esztendőre. Kívánom, hogy legyen sok olyan pillanat az életükben, melyek fényükkel beragyogják a mindennapjaikat, emlékezetessé téve a 2019-es évet is.

Kívánok mindannyiuknak Istentől áldott békés új esztendőt!

Boldog új évet Nagykanizsa!

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.