TehetségM/Kutató – Regős Bendegúz s ha kell, takarítónő is…

facebook megosztás

A humoros írásokat szereti, de ha úgy adódik, mély átérzéssel szaval komoly témákról is a 12 éves Arthoffer Áron. A Bolyai-iskola 7. osztályos tanulója versmondóként sikert sikerre halmoz, nagy álma azonban az, hogy édesapja nyomdokaiba lépve ő is pilóta legyen, ha felnő.



Arthoffer Áron a legjobban a humoros verseket szereti – de pilóta szeretne lenni… (Fotó: Gergely Szilárd)

A Zalaszentbalázson élő Arthoffer Áron képességeire még évekkel ezelőtt a helyi általános iskola pedagógusa figyelt fel. Tóth Mariann több versenyre is felkészítette tanítványát, s a közös munka azután is folytatódott, hogy Áron a nagykanizsai Bolyai-iskolába kezdett járni. Ott aztán még egy mentora lett az akkor már felső tagozatos diáknak magyartanára, Pintér Szilvia személyében.

– Nagyon büszke vagyok Áronra – mondja. – Hihetetlen energiákat tud megmozgatni, a vidámsága pedig minden alkalommal magával ragadja a közönséget.

Áron a legjobban a humoros verseket szereti, például Romhányi József írásait. Emlékezetes fellépései közé tartozik, amikor az Indul a bakterház kópéjának, Regős Bendegúznak a bőrébe bújt, és olyan is előfordult, hogy takarítónőt játszott egy bohózatban – mindkét alkalommal nagy sikert aratott a hallgatóság körében. Sokoldalúságára vall, hogy komolyabb témájú költeményeket is éppen ugyanolyan hitelesen tud előadni, mint a személyiségéhez közelebb álló tréfás verseket.

– Szeretek szavalni és versenyekre járni, szerencsére nem vagyok lámpalázas alkat – árulja el Áron, akit ma már falunapokra is rendszeresen hívnak szerepelni. – A pályaműveket általában Szilvi nénivel együtt választjuk ki. Először átolvassuk a szöveget, és megbeszéljük a hangsúlyozást, majd otthon folytatom a gyakorlást. Amikor megy fejből, újra vesszük a hangsúlyozást.

Arthoffer Áron szeptemberben kezdte a hetedik osztályt a Bolyai-iskolában. Az előadói sikerek ellenére is határozottan válaszolja kérdésünkre: apukájához hasonlóan pilóta lesz – bár sokan javasolják neki az ügyvédi pályát is, hiszen remek beszélőkéje van. Ami pedig a megmérettetéseket illeti, hamarosan kezdődik a felkészülés egy iskolai versenyre. Ha azon dobogós lesz, „címvédőként” térhet vissza a pacsai Advent fényei megyei művészeti találkozóra, amelyet – saját kategóriájában – tavaly és tavalyelőtt is megnyert már.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.