A 13 honvédtábornokra és Batthyány Lajos miniszterelnökre emlékezik Nagykanizsa

facebook megosztás

Az emlékműsor péntek délelőtt 10 órakor kezdődik az Aradi udvarban, délután pedig 14 órakor a Hevesi-iskolától menet indul a Székely kertbe.

A nyergestetői emlékfenyvesnél nemcsak a megtorlás áldozatai, hanem a csaták névtelen hősei, az 1848/49-es szabadságharc valamennyi hősi halottja előtt is leróják tiszteletüket a szervezők, akik mindkét megemlékezésre mindenkit szeretettel várnak.

– Amikor alapítványunk 2007-ben a Hevesi-iskolával összefogva létrehozta ezt az emlékfenyvest, nem sejtettük, mekkora szükség lesz az ilyen helyekre, ahol a tettekben megnyilvánuló, áldozatkész hazaszeretet hőseitől erőt meríthetünk. Ma szülőföldünk biztonságát esküjükhöz hű egyenruhások védik. Reményteli és megnyugtató ezekkel a hazafiságot tanuló diákokkal együtt venni részt a megemlékezésen.  Beigazolódik Széchenyi szava: Magyarország nem volt, hanem lesz. Városunk barátja, Kányádi Sándor a fenyők ültetésekor hangüzenetben kötötte lelkünkre: „Nemcsak tetszetős verssorokban, hanem cselekedetekben, tettekben kell a nép emlékezetébe vésni az eseményeket, hiszen így mindenkinek köze van hozzá.” Bár a Nyergestető című vers költője, júniusban 90 évesen eltávozott, ígérhetem, megfogadjuk sorait: „szabadságharcosok vére lüktet lenn a gyökerekben”. Hiszen mi is csak azért lehetünk ma itt, mert elődeink nem féltek megtenni kötelességüket - fogalmazott Papp János, a Polgári Kanizsáért Alapítvány elnöke.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.