Hadi viseletek és felszerelések – Zalai honvédek a két világháborúban

facebook megosztás

A Honvéd Kaszinóban bemutatott tárlaton a hadi viseletek és felszerelések mellett díszfegyverek és fényképek elevenítik fel a nagy világégések korát. A tárlat anyagát a Honvéd Hagyományőrző Egyesület négy zalai tagja állította össze, azzal a céllal, hogy hidat építsenek a múlt és a jelen között. Az ereklyék közt vannak újonnan készült relikviák és korabeli darabok.

– Külön érdekesség, hogy a tárlatnak családi vonatkozása is van: Imrey Gábor szépapjáról és az ő komplett hagyatékáról van szó, de megjelenítettük az ellenünk harcoló katonákat is: van egy antantos vitrinünk puskákkal és szúrófegyverekkel. Ezek nagyon ritkák, hiszen magyar felszereléseket lehet látni, ellenségeset már nem nagyon. Mi hoztunk olyat is – mondta el Druskóczi István a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala megyei Szervezetének tagja.

A megnyitón Szakály Sándor (képünkön középen), a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója arról beszélt: fontos, hogy az ilyen kiállítások a fiatalokhoz is eljussanak.

– Főleg a fiúknál az volt tapasztalható egykor, hogy az egyenruha, a fegyver és a történelemnek azon csatái, amelyek egyszer Kinizsi Pálhoz, Mátyás királyhoz, Rákóczihoz vagy éppen a második világháborúhoz kapcsolódtak, mindig megmozgatták a fantáziát. S ha megmozdul a fantázia, lehet, hogy elindul, mondjuk, egy 13 éves gyerekben az a gondolat – akár ezt a kiállítást látva –, hogy ő bizony, történész szeretne lenni – fogalmazott Szakály Sándor a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja. 

A rendezvényen a Honvéd Kaszinó Városi Színpada is közreműködött. A kiállítást június 22-ig lehet megnézni az intézmény nyitvatartási idejében.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.