Hommage à Claude Debussy

facebook megosztás

Elégedett lehet a jazzt szerető nagykanizsai közönség az idei év koncertkínálatával. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő jazz klubnak köszönhetően sok jó programot láthattunk, hallhattunk. A színvonalas fellépések sorában a Nagy János trió koncertje immár a hetedik volt. A szokatlan összeállítású combo - Nagy János zongora és billentyűs hangszerek, Frankie Lato hegedű és Joubert Flóra dob- szombaton lépett fel a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.


Fotók: Halász Gyula

Nagy Jánost régi-új ismerősként köszönthettük, hiszen anno több formációban lépett fel a cserfői Jazzlanden és az MKB-Andante Nemzetközi Jazz Fesztiválon. A rendkívül színes repertoárral rendelkező zenekarvezető szívesen nyúl a klasszikus zeneszerzők darabjaihoz és újraértelmezi, átformálja azokat. Kellő alázattal és szakmaisággal közelít akár Liszt Ferenc, akár a most évfordulós Claude Debussy műveihez. Hasonló koncepciót képvisel társa Frankie Lato is, aki több éves franciaországi tanulmányai során olyan mesterektől tanult, mint a közelmúltban elhunyt Didier Lockwood világhírű francia jazz-hegedűs. A trióban igazi különlegességnek számít a női dobos Joubert Flóra. Miért? Azért, mert ritkaságnak számítottak/számítanak a jazz zenekarokban a női dobosok, leszámítva a múlt század swinges női zenekarait. A mai jazz világban, egy kezünkön megszámolhatjuk a jelentős női dobosokat. Talán a legismertebb női dobosok Terry Lyne Carrington és Marilyn Mazur ugrik be elsőre. Ezek után kíváncsian vártuk a Nagy János trió koncertjét.

Nyitószámként a népszerű jazz sláger a C Jam Blues hangzott el, majd ezt követően Claude Debussy műveit feldolgozó CD anyaga került bemutatásra. Vérbeli improvizatív kamarazenét hallhatott a közönség, ahol a klasszikus témákat jazz betétekkel tűzdelték a zenekar tagjai. Ez Nagy János zenekar vezető érdeme, aki átirataival, hangszerelésével új dimenziókba helyezte az impresszionista Debussy műveit. A kompozíciók felépítése akár csak a tenger hullámai, hol csendesebb, hol viharos formában jelentek meg. Ebben nagy szerephez jutott Joubert Flórának, aki nem kizárólag a ritmust hozta, hanem olyan harmóniaelemeket is belecsempészett, ami által még teljesebbé váltak a szerzemények. Hasonlóan magas színvonalú volt a trióban Frankie Lato szereplése, aki az est során gyönyörű átmenetekkel, profi módon váltott a klasszikus hegedűjátékról a jazzes előadásmódra. A Jazz de Lune Debussy 100 című album bemutatását követően a trió egy Nagy János szerzeményt adott elő. Ráadásként pedig egy igazi jazz számmal köszöntek el a közönségtől.

H.Gy.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.