Tótszentmártoni hagyományápolók

facebook megosztás

Oklevelet kapott a legjobb tótszentmártoni fehér- és vörösbor. A gazdák az újbor ünnepét ülték Márton-napon, az elismerést a legjobbak Cseresnyés Péter államtitkártól, a térség országgyűlési képviselőjétől vehették át.

Igazi Márton-napi hangulat volt tegnap este a Tótszentmártonhoz tartozó hegyháton. A „Szent Márton” Borbarát Egyesület 2007 óta tevékenykedik azon, hogy a környék kultúrája és borgasztronómiája minél magasabb színvonalat érjen el. A szombat esti vigasságot újbormustra és több napos szakmai program előzte meg. – Az idei évben nagyon jók lettek a boraink, hiszen egy nagyon jó évjárat van mögöttünk. Ez azt jelenti, hogy nem volt korai, tavaszi fagyunk, nem volt jégkárunk, a szőlő zavartalanul fejlődhetett – mondta az egyesület elnöke, Vlasics Lajos.

Olyan minőségű bort állítanak elő a tótszentmártoni gazdák, mely idevonzza a vendégeket. A környéken ugyanis többen foglalkoznak vendéglátással, és e módon kínálják saját boraikat, mondta Cseresnyés Péter államtitkár. Az országgyűlési képviselő szerint a gazdák tevékenysége tökéletesen illeszkedik a Mura Programba. – Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tartsák meg azt a tudást, amit apáiktól, nagyszüleiktől örököltek. Például a szőlőművelés területén, vagy más agrártevékenység területén. És ezt a tudást anyagiakra tudják átváltani. El tudják adni a bort, el tudják adni a szőlőt, el tudják adni az itt megtermelt terményeket. És akkor nem azon kell gondolkodni, sajnálkozni, hogy a fiaik távolabbi vidéken, távolabbi városokban találják meg a jövőjüket, hanem itt helyben fogják ezt megtalálni – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A tótszentmártoni Márton-napon nem csupán az újbor került előtérbe, a gasztronómia is szerepet kapott, hiszen ismerik a régi mondást, mely szerint aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.