Hiába mondanak mást, számos intézmény küzdött tanárhiánnyal

facebook megosztás

Hiába próbálják meg elkendőzni, számos intézmény tanárhiánnyal küzdött az elmúlt évben – jelentette ki stábunknak Gábris Jácint. Az ÉVE önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, a pedagógusi bérek rendezése régóta esedékes ügy, azonban az oktatás helyzetét számos további ponton is rendeznie kell a kormánynak.

A demonstrációk ellenére a kormány elfogadta a státusztörvényt, amelynek életbe lépése miatt jelentős mennyiségű pedagógus hagyta el a tanári pályát. A rendelkezés a Tankerület intézményei alá tartozó dolgozókat érintette, csakúgy mint a Magyar Közlönyben december 29-én megjelent fizetésemeletről szóló rendelet. A 2024 első napjaiban azonban már olyan információ jelent meg a minisztérium oldalán, hogy a szakoktatásban dolgozók is hasonló mértékű bértámogatást kapnak. Gábris Jácint szerint azonban továbbra is vannak aggályos kérdések a területen, például, hogy egyes pályakezdők akár többet kereshetnek, mint azok, akik 30 éve a tanári pályán vannak, valamint ilyen a béremelésre szánt keretösszeg forrása.

- Kicsit aggályosnak tartom és ezzel nem vagyok egyedül, hogy miért uniós pénzből kell rendezni a tanári béremelést. Én azt gondolom, hogy a mindenkori kormánynak a dolga és felelőssége az, hogy eme stratégiai területnek a finanszírozását közpénzből megoldja mindenkor. Egyébként egy nagyon régi problémát kellene ezzel megoldani, másrészt meg nagyon sok hiányosság van, amit anomáliaként fel lehet emlegetni - nyilatkozta Gábris Jácint, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

ÉVE

Az ÉVE önkormányzati képviselője kiemelte, a 2024-es évben is több beruházás megvalósulását szeretné elérni a palini körzetben és városszerte. A célok között szerepelnek új parkolók, a közvilágítás rendbetétele és épületek felújítása.

- Van olyan beruházás, ahol a pályázati forrásra várunk. Ez a másik orvosi rendelőnek a felújítását fogja érinteni. El van kerítve rá a pénzösszeg, tehát ezt önerőből is meg lehetne valósítani, azonban várható olyan pályázat, ahol lehetővé válna, hogy még nagyobb lehetőségek nyíljanak meg előttünk. És vannak egyéb terveink, például játszótér-kialakítás, erre is kaptam ígérvényt és így Korpavárnak a problémáját lehetne megoldani - tudtuk meg az ÉVE önkormányzati képviselőjétől. 

Gábris Jácint hozzátette, az önkormányzat 2023-ban sikeresen oldotta meg az óvónőhiányt Nagykanizsán, azonban ezt a problémát hosszú távon is orvosolniuk kell. A politikussal bővebb beszélgetést láthatnak mai Napi Kanizsa című magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.