Pozitívan indul az új év a Vöröskeresztnél

facebook megosztás

A jóból és a rosszból is volt egy kicsi. Így összegezte a 2023-as évet Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője. Az intézmény számára nagy nehézséget jelent a Családok Átmeneti Otthona és a hajléktalanszálló épületének állapota, viszont a novemberi alapítványi bálon befolyt összeg 2024-ben némi fejlődést hoz a szolgáltatásokban.

A fűtési szezon komoly kiadásokkal jár a Vöröskereszt számára, amit tovább nehezít, hogy a Családok Átmeneti Otthona és a hajléktalanszálló továbbra sem költözhet új épületbe. Szőlősi Márta a véradások kapcsán kiemelte, minden évben egyre kevesebb a fiatalok száma, akiket idén még hatékonyabban igyekeznek majd megszólítani, míg az otthoni ápolásra szoruló idősek gondozásánál a szolgáltatás bővítésére lenne szükség.

– Egyre kevésbé elég az a szolgáltatás, amit mi tudunk nyújtani. Tehát ez, hogy nyolctól négyig, egy nap egyszer vagy maximum kétszer odamegyünk fél-fél órára, ez sajnos az idősek jelentős részének nem elég. Arról nem is beszélve, hogy mi csak hétköznapokon vagyunk. Akit hétköznap mondjuk pelenkázni kell meg etetni kell, azzal hétvégén mi van? Merthogy mi akkor nem vagyunk, és nem mindenkinek van hozzátartozója – fogalmazott Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője. 

A 2024-re tervezett fejlesztésekben és a szolgáltatások bővítésében a tavaly novemberi alapítványi bálon befolyt összeg nagy segítség a szervezetnek. Szőlősi Márta hangsúlyozta, a rendezvény csaknem 800 ezer forintos bevételt jelentett.

– A hajléktalanszálló, a Családok Átmeneti Otthona, illetve a házi segítségnyújtás lesz tulajdonképpen az a három részterület, ami ebből kapni fog. Mind a három területen van olyan, ahol abban gondolkodunk, hogy olyan pluszokat szeretnénk nyújtani az ott élőknek, amit másból nem tudunk megfinanszírozni vagy ritkán tudunk megfinanszírozni. Itt is mire gondolok? Például a hajléktalanszálló esetében művészetterápia, rajzolás, festés, kötés, horgolás – mondta Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője. 

Szőlősi Márta hozzátette, szerencsére mindig vannak olyan kisebb pályázatok, amelyek segítséget jelentenek a költségvetésben és hozzájárulnak a szolgáltatások működtetéséhez.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.