Új minisztériumhoz kerülnek az önkormányzatok

facebook megosztás

A belügyminiszter 2023. december 7-ére összehívta az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülését. A miniszterek tájékoztatták az ÖNET tagjait, hogy a 2024. január 1-jétől az önkormányzati terület a Belügyminisztériumból átkerül a létrejövő Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumba – áll a Belügyminisztérium csütörtöki közleményében.

Az államigazgatás, az önkormányzatok, a területfejlesztés és az uniós források egy szaktárcához tartozik majd, így teljeskörű lehetőség lesz arra, hogy összehangolják Magyarország fejlesztéspolitikáját.

Ehhez a munkához partnerségre van szükség, ezt a partnerséget ajánlja és kéri is a létrejövő Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az önkormányzatoktól.

Az ÖNET ülésén jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A jelenlévőket tájékoztatták a területfejlesztés aktuális kérdéseiről, valamint egyeztettek az önkormányzatokat érintő pénzügyi kérdésekről is.

Az ÖNET ülésen olyan témát is megtárgyaltak, amelyet az önkormányzati érdekszövetségek javaslatára vettek napirendre, hogy folyamatos legyen a konzultáció és a szakmai alapú párbeszéd az önkormányzati érdekszövetségek és a kormány között.

Az ülésen a tárcák képviselői részletesen tájékoztatták a résztvevőket a 2024. évi központi költségvetés önkormányzatokat érintő végrehajtási részeiről, amelyhez kérdések, javaslatok, felvetések hangzottak el. A kormány – ahogy eddig is – nyitott az önkormányzati érdekszövetségek felvetéseire, javaslataira – áll a Belügyminisztérium közleményében.

 

hirbalaton.hu

(Borítókép: nagykanizsa.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.