Egymondatos válasz a közgyűlésen

facebook megosztás

A polgármester egymondatos válasza hozta a legnagyobb vitát a mai soros ülésen. Balogh Lászlónak ez volt a második közgyűlés, ahol be kellett számolnia a Cseresnyés Péterrel történő egyeztetéseinek tartalmáról. Ezúttal mindössze ennyit írt a város első embere: „A találkozások során a helyi politikai spektrumot jellemző sokszínű nézetekről folytattunk eszmecserét, véletlenszerűen ugyanúgy, mint ahogy az Dobrev Klára és David Pressman amerikai nagykövet egyeztetése során is történt”. Schauta Marcell szerint ez kocsmapolitizálás és a kanizsaiak semmibevétele. 

A közgyűlés a megszokottaknál lényegesen nyugodtabb mederben zajlott, egészen a Cseresnyés Pétert érintő pontig. A polgármester szerint ez egy dedós kérés az ÉVE-től, amit csak politikai rágócsontként használnak. A beszámolóra Schauta Marcell korábbi előterjesztése nyomán kell sort keríteni, a képviselő hangsúlyozta: ha valóban ennyi történik, mint amit Balogh László leírt, akkor Cseresnyés Péter nem képvisel senkit a parlamentben. 

A vita több mint egy órán át zajlott, a kormánypárti képviselők itt felhozták a Víztorony kapcsán el nem költött 142 millió forintot. Bizzer András úgy fogalmazott, az ÉVE írjon be magának egy elégtelent, míg Szabó Szilárd arra kérte a polgármestert, nézze végig, van-e olyan pancser város még az országban, amely nem tud elkölteni egy kormányzati támogatást. 

Az ÉVE oldaláról mind Fodor Csaba, mind Horváth Jácint hangsúlyozta, ha eleget tesznek annak, amit a Fidesz most hangsúlyoz és fedezet nélkül, már korábban kiírják a Víztorony-projektre a közbeszerzést, akkor bűncselekményt követnek el. Ők betartották a szabályokat, a kormány pedig nem engedte a határidő kitolását, ez okozta azt, hogy ezt a pénzt vissza kell fizetni. Azt is leszögezték, a Fidesz csúsztatásai ellenére, ez nem az 588 millióból származik, hanem a maradványösszegből és a kamatokból. Horváth arra is emléketetett: korábban a polgármester hibája miatt a Balaton utca aszfaltozásánál 17 milliót kellett visszafizetnie a városnak, és azt valóban a saját pénzéből, ezt mégsem emlegeti a helyi kormányoldal. 

A közgyűlés után közmeghallgatást tartott a testület. Ezúttal négy felszólaló érkezett. Tóth István leginkább az ÉVE szerinte illetlen viselkedését tette szóvá, kiemelve Balogh László és Bizzer András megfontoltságát. Kiszelák István a miklósfai hősi emlékmű felújításához kért segítséget, közte a tuják kivágásával és a zászló cserélésével. Idén is felszólalt Ferincz Jenő, aki kezdésként már jogellenesnek nevezte, hogy 8 percben korlátozzák a felszólalási jogot. 

Kitért az indokolatlanul elrendelt zárt ülésekre, és arra is, hogy a városnak perre kellene mennie a szolidaritási adó visszaszerzéséért. Végül Balogh Lászlót hozta szóba, aki szerinte az ünnepi beszédeiben a barikád két oldalán áll, hiszen soha nem ítélete még el az orosz agressziót. A sort Németh Antal zárta, ő a kiskanizsai szemetelés ellen lépne fel, valamint kérte a képviselőket, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház járdáját is tegyék rendbe.

Horváth Jácint közgyűlési értékelőjét mai Napi Kanizsa rovatunkban láthatják, további interjúkkal holnap jövünk, de a közgyűlés történéseit ma is elolvashatják a Kanizsa Újság Percről percre rovatában. 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.