Zeneszótól lesz hangos az Erzsébet tér

facebook megosztás

Republic, Bikini, MoBillBox és New Level Empire…csak pár név a sok közül, akiknek köszönhetően ismét fergeteges hangulat költözik Kanizsa szívébe, az Erzsébet térre. Április utolsó hétvégéjén színes programokkal, helyi és országos fellépőkkel várják az érdeklődőket a 2023-as Város napján. A Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület szervezésében ismét a helyi tradíciók szerint alakul majd a programsorozat. A zenés-táncos előadások mellett lesz kézműves vásár, ingyenes egészségügyi vizsgálatok a Magyar Vöröskereszt felajánlásával, de a Thúry Vitézlő Oskola hagyományőrző gyermekfoglalkozásai sem maradnak el. Mindkét nap hajnalig tartó utcabál várja a szórakozni vágyókat, szombaton fényjáték és tűzijáték zárja az estét.

Idén már ismét a megszokott időpontban, április végén várja Kanizsa és környékéről érkező szórakozni vágyókat a Város napja. A fő szervezők, a Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület az idei programot is a városi tradíciók szerint állították össze, olyan helyi és országos fellépőkkel, akiknek köszönhetően minden érdeklődő találhat kedvére való koncertet vagy elfoglaltságot. Első nap, április 28-án pénteken reggel 10 órakor nyitja meg a rendezvényt a Tüttő János Nótaklub, majd egészen kora délutánig, Balogh László polgármester köszöntőjéig helyi csoportok szórakoztatják majd a közönséget, a produkciók közötti szünetekben pedig a Kanizsai Fúvószenekar ügyel arra, hogy senkinek se jusson eszébe hazamenni. Az est legnevesebb fellépői a FYX és a MoBillBox együttes lesznek, majd a méltán híres Bikini zenekar, akik két órás koncertjükkel koronázzák meg a programsorozat első napját. Másnap sem kell majd nélkülöznie a közönségnek, fellépőkből ugyanis nem lesz hiány. Délelőtt egy rendkívüli bemutatóval készül a Ch’ANG Saolin Kung Fu Iskola, majd klasszikus kanizsai csoportok képviseltetik magukat a színpadon: itt lesz az ERAKLIN, a SZKES, a SWANS, és a Szan-dia táncosai is megmutatják tudásukat. Szombat késő este pedig a New Level Empire, majd a Republic zenekartól lesz hangos a város főtere. A fő attrakciók mellett természetesen kísérőprogramokkal is készülnek kicsiknek és nagyoknak.  

- Lesznek majd kézműves foglalkozások a KKK munkatársainak közreműködésével, de a Magyar Vöröskereszt is képviselteti magát ingyenes programokkal. Hagyományainkhoz híven mindkét napon szerepelnek a Nagykanizsai Gólyalábasok interaktív bemutatóval, a Thúry Vitézlő Oskola pedig az elmúlt évhez hasonlóan kicsiknek szóló gyermekfoglalkozást tart, ahol megismerkedhetnek a vitézek életével és magyar hagyományok őrzésének fontosságával – mondta el Kovácsné Mikola Mária, Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

A Kanizsa Turizmusáért Egyesület ismét fontos szerepet játszott a szervezésben. A szponzorok felkérése idén is az ő feladatuk volt, ami nem volt egyszerű, mivel több tavalyi támogató visszalépett a segítségtől. A várostól kapott forrás mellett, több mint 60 cég összefogásával jöhet létre a 2023-as Város Napja.

- Megváltozott a támogatók száma és minősége is a tavalyihoz képest, több korábbi támogató, elég nagy cégek kivonultak az együttműködésből, ezért új támogatókat is kellett szereznünk. A város környékéről, sokkal több a szponzor, de ezek általában kisebb cégek, vállalkozások, ezért sokat kellett gyűjtenünk ahhoz, hogy le tudjuk bonyolítani a rendezvényt – mondta el Koncz Zsolt, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke.

Szombat este fényfestéssel és tűzijátékkal készülnek a szervezők, és mindkét nap zárásaként hajnalig tartó utcabál várja a szórakozni vágyókat, hogy ismét megteljen zenével és vidámsággal szeretett Kanizsánk belvárosa.

A város napja azonban nemcsak a szórakoznak kínál teret, hanem a városért végzett kimagasló teljesítmények díjazásának is. Ez alkalomból minden évben a díszközgyűlésen adják át a város képviselő-testülete által odaítélt elismeréseket, így többek között kiderül ki kapja idén a díszpolgári címet.  A Hevesi Sándor Művelődési Központban tartott ünnepi eseményt 28-án, pénteken este 18 órától élőben láthatják a Kanizsa Médiaház YouTube csatornáján. Az eseményt felvételről emellett a Kanizsa TV-n szombaton is megtekinthetik.

A kiváló földrajzi fekvéssel rendelkező Nagykanizsa története egyébként az őskortól datálható. Kanizsa neve Knysaként – melynek jelentése hercegé, fejedelemé – először IV. Béla egy adományozólevelében olvasható, mely 1245-ből származik. Idén tehát Nagykanizsa első írásos említésének 778. évfordulóját ünnepelhetjük.

SZABÓ Fanni

fotó: Bodó Ákos

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.