A kultúra ápolása és az oktatás játszott főszerepet a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat előző évében

facebook megosztás

Ha értékelni kellene, akkor nagyon rossz volt a 2022-es év – így fogalmazott Teleki László. A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a negatívumok mellett azért sok pozitív dolog is történt a testület életében, amivel a lakosságot szolgálták.

2022-t az oktatás évének hirdettük meg, és minden energiánkat abba fordítottuk, hogy ezen a területen egyre több sikert érjünk el” – fogalmazott Teleki László. Az állami képzéseken belül a fiatalokat igyekeztek támogatni, de tavaly is nagy hangsúlyt fektettek a felnőttoktatásra a Nagykanizsai Szakképzési Centrum támogatásával.  

– Ebből adódóan tehát azt gondolom, elég jó évet zártunk, mert itt például elég sok jelentkező volt, 70-80 fő. Itt megoszlott az érettségire és a jelentkezés a felnőttek részéről. Tehát azt lehet mondani, tényleg jó évet zártunk ebből a szempontból. Míg a tanodai programunknál viszont nem annyira, mert ott megvonta tőlünk az állam a támogatást. ’97 óta kaptunk támogatást az államtól, teljesen mindegy, milyen színű kormány volt. Tavaly viszont nem kaptunk sajnos támogatást, így ott leszűkült a lehetőségek tára – nyilatkozta Teleki László, a Nagykanizsai Nemzetiségi Roma Önkormányzat elnöke. 

Az oktatás mellett a szociális területen is egész évben aktív volt a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Teleki László kiemelte a Baptista szeretetszolgálat támogatását.

– A szociális segélyezés a higiéniai csomagok irányába mozdult el, a másik nagyon fontos elmozdulás volt, hogy majdnem folyamatosan tudtunk tartós élelmiszert osztani a rászorultak számára. Itt nem az a szokás volt, mint az elmúlt évtizedekben, hogy folyamatosan vittük a családokhoz, most meghirdettük, hogy a közösségi házba be lehet jönni, és ott át lehet venni – tette hozzá Teleki László.

A kultúra, a roma hagyományok ápolása a harmadik pillér az önkormányzat működésében Teleki László elmondása szerint. A roma nyelv tanításának területén még elmaradásaik vannak, de számos olyan kulturális rendezvényt tartottak az év folyamán, amely a saját hagyományaik megismertetését, megőrzését szolgálta. A 2022-es év értékeléséről későbbi Napi Kanizsa című műsorunkban is beszámolunk. 

V.A.

(Borítókép:Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.