Az új ipari csarnok és a még mindig akadozó körforgalom – Közgyűlési sorok

facebook megosztás

Kivettük a polgármester kezéből a Hevesi-Rózsa körforgalmának ügyét – hangsúlyozta Fodor Csaba a keddi közgyűlési értékelőjében. A fejlesztés sokáig volt a helyi politika fókuszában, hiszen az ÉVE szerint a polgármester szándékosan hátráltatta a projektet. Januárban úgy tűnt, végre elindulhat a munka, most azonban a korábban elfogadott tervek mégsem kaptak engedélyt az E.ON-tól.

A Tripammer utca és a május elsejei dupla ünnep kapcsán kirobbanó vitákról tegnap már beszámoltunk. Szinte nem telik el úgy közgyűlés, hogy ne kerülne előtérbe a Városfejlesztő Kft. működése. Így volt ez most is, ezúttal az új ipari csarnok működtetését érte kritika.

– Ha építünk egy társasházat és miután elkészült, akkor kezdünk el bele vevőket keresni, akkor rettentő nagy bevételtől esünk el. S az, hogy van-e ennek bevétele? Nyilván van, meg kiadása is. S a végén van egy egyenleg. Senki nem akarja azt, hogy ez profitorientált legyen, csak azt, hogy végre működjön. Hiszen nagy örömmel a Kanizsa Médiaház arról tájékoztatta Nagykanizsát, hogy elkészült és várnak a bérlőkre. Hát igen, várnak, nem tudnak bejutni, nem lehetett volna tavaly behozni ezt az előterjesztést? Nem létezett akkor még Nagykanizsa Vagyongazdálkodás Zrt.? Dehogynem – mondta Radics Bálint, a Fidesz önkormányzati képviselője.

Valóban beszámoltunk januárban a csarnokról, és mint írtuk, szállítmányozási cégek vagy informatikai vállalkozások számára is tökéletes választás lehet. Horváth Jácint szerint azért is álságosak a kormánypárti képviselők részéről a Városfejlesztőt ért kritikák, hiszen 13 év alatt semmit nem tettek le az asztalra. Ráadásul ebben a ciklusban sem kaptak egyetlen olyan felvetést sem tőlük, ami a gazdasági fejlődést szolgálta volna.

kgy

– Azok a projektek, amik a Városfejlesztőnél voltak az elmúlt években, azok megvalósultak. Lásd: Batthyány-iskola, óvodák rekonstrukciója, napelemes projekt, ivóvíz-rekonstrukció a Teleki úton, stb. stb. Míg azok, amik mondjuk állami cégeknél voltak, mondjuk az uszoda, a ferences kolostor, a konferencia-központ a főtéren vagy éppen a déli elkerülő, ezek mind állami cégekre voltak bízva, hogy valósítsák meg, nem pedig a kanizsai Városfejlesztő, azok nem valósultak meg. A kontraszt meglehetősen nagy – szögezte le Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

Januárban még arról írtunk, hogy hosszas huzavona után, végre pont került a Hevesi-Rózsa körforgalom kiépítésének végére. Akkor az ÉVE arról számolt be, még idén elkészül a körvártatípusú átalakítás. Most azonban a már elfogadott terveket a szolgáltató visszadobta, így az ÉVE előterjesztése alapján a jövőben Fodor Csaba fogja képviselni a várost a projekt következő tárgyalásain.

– 2020-ban kiválóak voltak ezek a tervek, mindenki támogatta, most valamilyen oknál fogva, ugyanezeket a terveket, nem volt tehát módosítás egy centi sem, nem volt jogszabály-módosítás egy centi sem, érdekes módon, ezeket a 2020-as terveket 2024-ben ugyanazok, akik akkor támogatták…S itt az ugyanazok alatt, személy szerint is ugyanazokat értem, az ügyintézőt, a hozzájárulás aláíróit, mindenkit. Most ugyanazok nem járulnak hozzá. Mindenkinek a gondolataira bízom, hogy vajon miért állt be ez a helyzet…– fogalmazott Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

A közgyűlésről bővebben olvashatnak Percről percre tudósításunkban. A Fodor Csabával készült teljes interjúnkat pedig keddi Napi Kanizsa rovatunkban visszanézhetik. A jelenlegi tervek szerint áprilisban „csak” egy közgyűlést tartanak a frakciók, méghozzá a Város Napja hetében.

M-B.GY.

(Kép: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.