Demokráciaharc a közgyűlésen

facebook megosztás

Olyan gusztustalan levelet írt vissza a polgármester, amin joggal háborodtak fel a lakók – fogalmazott a Munkás utca parkolójának problémái kapcsán Fodor Csaba. Mint arról beszámoltunk, hétfőn a magas rézsű miatt egy korlát kiépítéséről döntött a testület, de további nehézségek is megoldásra várnak a területen. Határozat született arról is, hogy ezentúl nem a polgármester, hanem a Tulajdonosi Bizottság dönt a közterületi rendezvények szervezéséről.

Bár Balogh László nem vett részt a soron kívüli közgyűlésen, így is meg lett említve. Az első napirend ugyanis arról szólt, hogy „a közgyűlési és a bizottsági döntések sorozatos be nem tartása” miatt, a Tulajdonosi Bizottság fog arról dönteni, ki tarthat közterületen rendezvényt. Ezt Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője nevetségesnek tartotta.

– Egy normális önkormányzatiságban, egy normális városvezetésben a közgyűlés, a város polgármestere gyakorolja, ez is egy ilyen jog. S amikor olvastam ezt az előterjesztést, s azt olvastam benne: egy demokratikusabb testületi döntés eljárásához rendeli a jogok gyakorlását, akkor jót kacagtam – fogalmazott Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője.

A napirendnél leginkább Szabó és Horváth Jácint között alakult ki csörte, de Schauta Marcell is megjegyezte: úgy látszik a Fidesznek csak az a demokratikus, ha ők dönthetnek.

- Hogyha az ebben a választási rendszerben, demokratikusan megválasztott polgármestertől egy feladatot áttelepítünk mondjuk egy bizottsághoz, akkor az már nem demokratikus, mert nem önök döntenek. Vagy nem az önökhöz közel álló, pártszinezetű személy dönt. Én nem tudom, de úgy látszik, önöknek az a demokrácia, ha önök döntenek, ha mások döntenek, az már nem demokrácia. Nem? Én ebből ezt szűrtem le – mondta Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

A Munkás utcába épülő korlát kérdését Bizzer András hozta be a testület elé. Már az ülésen is jelezte Fodor Csaba, hogy ők a problémát egészben szerették volna kezelni. Az alpolgármester viszont úgy érvelt, ezt a lépést még idén meg lehet oldani, ezért terjesztette elő.

közgyűlés

– Minden problémával foglalkozni kell, ami felmerül. Én ezt abszolút támogatom. Én most csak a legfontosabbakkal álltam elő, amit még idén el lehet végezni, kivitelezési szinten. De nyilván minden problémát meg kell vizsgálni alaposan, s ha szükséges, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy ezeket megoldjuk. Reagálnék Fodor úrnak is bizonyos hozzászólására: én azt gondolom, hogy a kormányzat elég nagy mértékben támogatta városunkat, már több mint 3 milliárd forintot nyújtott segítségképpen ennek a városnak – fogalmazott Bizzer András, Nagykanizsa alpolgármestere.

Mint azt mi is közöltük, a helyiek 39 aláírással ellátott kérést küldtek a polgármesternek, jelezve, a megemelt magasság miatt a Munkás utca 10 alsó lakásai beázhatnak. Fodor Csaba szerint a polgármester nem méltón válaszolt egy jogos és megoldandó problémára.

– Nagy esőzéseknek nem tud elfolyni a víz, csak egy darabig, az északkeleti részen ott marad. Ezt jelezték a polgármesternek a lakók levélben, a polgármester erre fel egy olyan gusztustalan levelet írt nekik vissza, amin joggal felháborodtak. Majdhogynem meghazudtolta a lakókat. Én kimentem a helyszínre, megnéztem, s hoztak fényképeket is, a fényképek alapján pedig ez igazolódott, hogy a lakóknak van igazuk. Így ezt is el kell végezni. Az önkormányzat, ha bármilyen beruházást csinál, annak a beruházásnak nem lehet az a következménye, hogy másoknak kárt okozunk – mondta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

A politikai évnek még nincs vége Kanizsán, a tervek szerint december 14-én soros ülésen találkoznak a frakciók.

 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.