Az év értékelése volt a Kibeszélő fókuszában

facebook megosztás

Tovább folytatódott a közgyűlés kitárgyalása, szóba kerültek a bezárt posták és a városfejlesztés helyzete. Emellett évet is értékeltek a meghívott vendégek a Kibeszélő című műsorunk legutóbbi adásában.

A beszélgetés egyik fő témája a kisposták helyzete volt. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője elmondta, a szakaszos nyitvatartás kivitelezése helyett, a Fidesz-kormány szándékosan záratta be a helyi postákat. A négy bezárt szolgáltatás ügyében felmerült az a lehetőség, hogy az önkormányzat által fizetett szolgáltatási díj fejében egyet újranyissanak. Balogh László polgármester előterjesztésében arra szólította fel az önkormányzatot, hogy a 2023-as költségvetésből fizessék ki a díjat a postának. 

– Az az előterjesztés, amelyet a polgármester beterjesztett, az alkalmatlan volt arra, hogy arról döntsünk. Az az előterjesztés ugyanis azt mondta, hogy a 2023-as költségvetés terhére fizessük ki a postának a díjat. De nincs 2023-as költségvetés. Világosan meg is mondta egyébként a gazdasági osztály vezetője, hogy ő nem is tudna ellenjegyezni ilyet, mert a 2023-as költségvetése a városnak nagyjából február vége felé lehet legkorábban – mondta el Fodor Csaba frakcióvezető.

A palini posta tervezett január 2-i újranyitása egyenlőre bizonytalan, hiszen az ÉVE nem kapott hivatalos tájékoztatást ezzel kapcsolatban. A posták helyzete mellett előtérbe kerültek a Városfejlesztés ügyvezetője, Czirákiné Pakulár Judit ellen felhozott vádak. A legutóbbi közgyűlés után két jobboldali politikus egy sajtótájékoztatón is kétségbe vonta Czirákiné munkáját. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese elmondta, a kormányzati szervezetek a választás utánig nem engedték számos projekt, például az energetikai projekt újraindítását. 

– Ezeket a hibákat és mulasztásokat is a nagykanizsai városfejlesztőre, és annak ügyvezetőjére kenik, egészen döbbenetes. Mind a két politikusról azt kell, hogy gondoljam, hogy szakmailag teljesen dilettánsok, és ez még fájóbb azért, mert Radics Bálint ebben a szakmában dolgozik, és úgy tűnik, hogy nem sajátított el szinte semmit abból a szakmából, amiben ő dolgozik, mert teljesen abszurd dolgokat mondott, olyanokat, ami abszolút nem állja meg a helyét – fogalmazott Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes.

Az Európai Uniós források hiányában nem tud megvalósulni a legtöbb fejlesztés, amit a frakcióvezető-helyettes szerint a kritizáló politikusoknak is tudniuk kéne. Arra a kérdésre, hogy mit várnak a következő évtől, nagyon eltérő válaszokat adtak.

– Rengeteg bizonytalan tényező van, azt is tudjuk, hogy a minimálbér emelkedi fog, növekedni fog a bérköltsége az intézményeinknek, hogy ezt hogyan fogjuk tudni kigazdálkodni, én nem tudom. És az energiaköltségek mellé pakolva, azt mondom, hogy rengeteg kiadásunk lesz – vélekedett Schauta Marcell bizottsági elnök.

Az ÉVE politikusai elmondták, nehézségekkel teli évnek néznek elébe, a rájuk háruló feladatokat azonban el kell végezni. Bővebben is hallhatnak jövőbeni terveikről, a Kanizsa Médiaház Youtube-csatornáján, ahol már elérhető a teljes, vágatlan beszélgetés. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.